Специално училище за ученици с увреден слух СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ гр. Търговище
гр. Търговище, ул. "Трети март" 38
(+359) 878 992 117
info-2500703@edu.mon.bg

Стара версия на сайта

ДЕН НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ АВТОРИ В СПЕЦИАЛНО УЧИЛИЩЕ ЗА УЧЕНИЦИ С УВРЕДЕН СЛУХ „СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ“, ГР. ТЪРГОВИЩЕ


ДЕН НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ АВТОРИ
В СПЕЦИАЛНО УЧИЛИЩЕ ЗА УЧЕНИЦИ С УВРЕДЕН СЛУХ
„СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ“, ГР. ТЪРГОВИЩЕ
„Добрата книга е късче от по- добър свят“
Михаел Енде
Денят на европейските автори се провежда за първи път на 27 март 2023 г., за да насърчава четенето, най-вече при младите хора.
Инициативата е на Европейската комисия, с подкрепата на Националните агенции на страните членки.
Денят на европейските автори е насочен към литературата, чрез която да се представи пред младите хора богатството на европейската култура и чрез четенето на глас те да се ангажират с текущи социални и лични предизвикателства.
Във връзка с тази инициатива, специален гост на учениците от СУУУС „Свети Иван Рилски“ беше госпожа Неда Антонова - известна българска писателка и наша съгражданка. Тя е автор на исторически романи, повести, театрални пиеси и новели.
Едни от най-известните й произведения са: „Пепел от мислеща тръстика“, „Баладата - Любовта на Ботев и Венета“, „Първият след Бога - Любовта и смъртта на Васил Левски“. Неда Антонова е единствената жена у нас, удостоена с литературна награда „Златен меч“.
Най-напред госпожа Неда Антонова прочете някои от най-прекрасните цитати от „Малкият принц“ на Антоан дьо Сент-Екзюпери. Една книга, която е като наръчник за доброто в живота и може да ни даде много теми за размисъл, а също да вземем от нея точната поука в точния момент.
Прекрасни мисли, които оставят следа у всеки един човек, независимо от неговата възраст.
След това госпожа Неда Антонова се спря на своя роман „Първият след Бога - Любовта и смъртта на Васил Левски“ - един нов и необикновен прочит на неговата участ.
Левски казва: „Преди да встъпя в делото, аз предадох душата си на Бога“. И става първият след Бога и пръв в сърцето на всеки българин.
Жестомимичният превод беше осъществен от госпожа Петя Богданова.
Една вдъхновяваща среща, един споделен момент на преоткриване на литературата и нейното езиково и културно многообразие.
Надка Ботева, главен учителCopyright © 2016 - 2024 СУУУС "Свети Иван Рилски", гр. Търговище. Политика за защита на личните данни